Opsig en medarbejder - sådan gør du

I Danmark er der klare regler og procedurer for opsigelse af medarbejdere, som er fastlagt både i lovgivning og kollektive overenskomster. Her er en oversigt over nogle af de vigtigste punkter:

  1. Varsel: Normalt skal der gives skriftligt varsel til medarbejderen før opsigelse. Varselstiden afhænger af medarbejderens ansættelsestid og er typisk specificeret i ansættelseskontrakten eller relevant overenskomst. Hvis der ikke er angivet andet, gælder de lovbestemte varselsregler.

  2. Skriftlig begrundelse: En opsigelse skal altid være begrundet i saglige årsager. Det er vigtigt at dokumentere årsagen til opsigelsen skriftligt.

  3. Advisering af fagforening eller tillidsrepræsentant: Hvis medarbejderen er medlem af en fagforening eller der er en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, skal disse normalt adviseres om opsigelsen.

  4. Opsigelsessamtale: Det er god praksis at afholde en opsigelsessamtale, hvor årsagen til opsigelsen forklares, og medarbejderen har mulighed for at stille spørgsmål.

  5. Afrunding af ansættelsesforhold: Efter varselsperioden er afsluttet, afrundes ansættelsesforholdet. Dette kan involvere udbetaling af eventuelle restferiepenge, løn og andre relevante ydelser.

 

Funktionærloven 

Se oversigt over lovpligtige opsigelsesvarsel ud fra ansættelsens varighed på opsigelsestidspunkt, og hvornår opsigelsen skal meddeles: 

Ansættelsesvarighed på opsigelsestidspunktet  

Opsigelsen skal meddeles inden udløbet af 

 

Opsigelsesvarslets længde 

 

Prøvetid på 3 måneder 

 

Den tredje måneds ansættelse  

Mindst 14 dages varsel 

3 til 6 måneder 

5 måneders ansættelse 
 

1 måned 

 

6 måneder til 3 år 

 

2 år og 9 måneders ansættelse 

 

3 måneder 

 

3 år til 6 år 

5 år og 8 måneders ansættelse 

4 måneder 

 

6 år til 9 år 

8 år og 7 måneders ansættelse 

5 måneder 

 

Over 9 år 

 

 

6 måneder 

 

 

En ansat, der er funktionær, kan – uanset længden af sin ansættelse – sige sit job op med en måneds varsel. 

Andre ansættelsesforhold 

Hvis medarbejderen ikke er ansat under funktionærlove, så vil opsigelsesvarsel typisk fremgå af overenskomsten for området eller af ansættelseskontrakten. 

Vigtigt at bemærke

Det er vigtigt at bemærke, at disse punkter kun udgør en generel oversigt, og at der kan være individuelle variationer afhængigt af specifikke ansættelsesforhold, virksomhedens politikker og gældende overenskomster. 

Få hjælp

Det anbefales altid at søge rådgivning fra en juridisk ekspert eller HR rådgiver, når man skal håndtere opsigelser. Kom i gang med HRfamly og få hjælp til jeres konkrete situation.

Rul til toppen