Få styr på overenskomster  

Hvad er en overenskomst?  

Helt konkret dækker betegnelsen overenskomst over en formel aftale, som fastlægger de overordnede vilkår i et ansættelsesforhold. Der er således tale om en aftale mellem én eller flere fagforeninger og arbejdsgivere. Overenskomster kan være meget forskellige afhængig af branche og type af arbejde. Det er netop sådanne faktorer, som er med til at definere, hvilket indhold der skal være med i en overenskomst.  

Hvad indeholder overenskomster? 

Generelt indeholder overenskomster en række regler for medarbejderes vilkår for ansættelse, og dertil vil de også typisk indeholde regler vedrørende samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere.

Til trods for, at reglerne differentierer fra overenskomst til overenskomst, vil de som oftest indeholde regler om følgende:  

  • Regler og betingelser for ansættelse 
  • Løn  
  • Arbejdstid 
  • Pension  
  • Sygdom  
  • Ferie og feriefridage 
  • Betaling under barsels-, fædre- og forældreorlov  
  • Konflikthåndtering 
  • Tillidsrepræsentanter  
  • Sikkerhed på arbejdspladsen 

Overenskomster vil typisk blive forhandlet af fagforeninger på vegne af arbejdstagere og arbejdsgiverorganisationer på vegne af arbejdsgiverne. De er designet til at sikre rimelige og acceptable vilkår for alle parter involveret i arbejdsforholdet.  

Fordelene ved at anvende overenskomster  

Overenskomster har flere fordele for både arbejdstagere og arbejdsgivere:   

Løn- og arbejdsvilkår: Overenskomster skaber forudsigelighed og stabilitet, eftersom de sikrer faste standarder for løn, arbejdstid, ferie og andre forhold, der gør sig gældende på arbejdsmarkedet.  

Faglige rettigheder: Overenskomster sørger for at beskytte arbejdstageres rettigheder, således at de ikke udsættes for urimelige arbejdsforhold eller vilkår.  

Konfliktløsning: Typisk vil overenskomster indeholde værktøjer og mekanismer til håndtering af konfliktløsning. Eksempelvis vil de tilbyde løsninger i form af mægling, som kan forhindre uoverensstemmelser mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Dette kan medføre, at man undgår strejker eller retssager.  

Forhandlingsmuligheder: Overenskomster skaber en platform for forhandlinger mellem fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer, hvilket muliggør, at begge parter kan forhandle vilkår, som er både retfærdige og acceptable.  

Social balance: Overordnet set skaber overenskomster ligestilling og social retfærdighed, eftersom de etablerer standarder, der sørger for rimelige vilkår for alle arbejdstagere indenfor en bestemt branche.  

Økonomisk stabilitet: Generelt bidrager overenskomster med at skabe stabilitet i arbejdsmarkedet og forhindre usikkerhed om blandt andet lønninger og arbejdsforhold. Dette skyldes, at overenskomsterne fastsætter klare regler og betingelser, som alle parter er forpligtet på at overholde.  

Hvordan bliver en overenskomst til?  

Typisk forhandles overenskomster hvert andet, tredje eller fjerde år.  

Hvis man ikke har en overenskomst?  

Hvis man ikke er omfattet af en overenskomst, vil man i stedet følge Funktionærloven. Denne er en lov i Danmark, der regulerer ansættelsesforholdene for funktionærer. Funktionærloven fastsætter rammerne for ansættelse, opsigelse, ferie, løn, arbejdstid og andre vilkår for funktionærer, der arbejder i private virksomheder. Formålet med Funktionærloven er at skabe en retfærdig ramme for ansættelsesforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer.  

Opsummering

Formålet med overenskomster er, at de skal sørge for at skabe en retfærdig og harmonisk ramme for arbejdsforholdene, hvilket både er til gavn for arbejdsgivere og arbejdstagere.

Få hjælp 

Vi i HRfamly sidder klar til at besvare dine spørgsmål om overenskomster. Og hvis vi ikke kender svaret, så kender vi stensikkert nogen der gør. Kom i gang med HRfamly og få hjælp.

Rul til toppen