Ansættelse af barselsvikar - hvad gør man?
Et barselsvikariat går under betegnelsen tidsbegrænset ansættelse, og derfor er man ved en sådan ansættelse omfattet af loven om tidsbegrænset ansættelse. Denne type ansættelsesaftale indebærer, at ansættelsesforholdet automatisk ophører, når det aftalte tidsrum udløber. Ifølge loven kan man som arbejdsgiver kun forny flere på hinanden følgende tidsbegrænsede ansættelser, hvis det er begrundet i objektive forhold. Med objektive forhold refereres til en medarbejders sygemelding, endnu en medarbejders barsel eller en medarbejders orlov. Desuden kan en forlængelse finde sted, hvis det er nødvendigt for færdiggørelsen af en opgave under den tidsbegrænsede ansættelse. Dvs. hvis en medarbejder ikke når at løse den opgave, som medarbejderen er blevet ansat til at løse inden for den først aftalte tid.
Samme vilkår
Hvis du ansætter en medarbejder i et barselsvikariat, er du som hovedregel forpligtet til at tilbyde samme ansættelsesvilkår som en fastansat i en sammenlignelig stilling. Dette gælder eksempelvis med hensyn til lønforhold.
Regler om fornyelse og/eller nyansættelse
Ifølge loven er der ikke fastsatte regler for, i hvilke tilfælde der er tale om en fornyelse af et ansættelsesforhold eller en ansættelse i et nyt ansættelsesforhold. Det betyder, at der for hvert tilfælde bør foretages en konkret vurdering af, hvorvidt der er tale om en ny tidsbegrænset ansættelse, eller om der er tale om en fornyelse af et allerede eksisterende ansættelsesforhold.
De faktorer, som kan have indvirkning på vurderingen, er blandt andet det tidsrum, der ligger mellem de to ansættelser, hvorvidt ansættelsesancienniteten fortsætter, og hvad indholdet i den nye ansættelse er. Som arbejdsgiver er det vigtigt at være opmærksom på, at hvis du tilbyder din medarbejder en ny tidsbegrænset ansættelse i forlængelse af den første, må du ikke forlange, at der indføres endnu en prøveperiode.
Bliver det vurderet, at der gælder en fornyelse, og at denne ikke er bestemt på baggrund af en objektiv vurdering, vil medarbejderen i så fald kunne betragte sig selv som ansat uden tidsbegrænsning. Det medfører, at medarbejderen kan forlange det sædvanlige opsigelsesvarsel, herunder løn i en opsigelsesperiode, der ligger ud over den bestemte dato for fratrædelse.
Få hjælp til ansættelse af barselsvikar
Det kan være lidt uoverskueligt at finde rundt i reglerne omkring en barselsvikar, især hvis det er første gang, du prøver det. Derfor sidder vi klar hos HRfamly til at hjælpe dig med dette. Kom i gang i dag og få hjælp.