Vigtig info  

Må arbejdsgiver oplyse om baggrunden for en medarbejders fratræden? 

Det er ingen sjældenhed, at en medarbejder fratræder sin stilling. Det sker hele tiden, hvad end det er efter medarbejderens eget eller arbejdsgiverens ønske. Men må arbejdsgiver egentlig videregive oplysninger vedrørende en medarbejders fratræden? 

Ovenstående spørgsmål er tidligere blevet forelagt Datatilsynet, efter en arbejdsgiver orienterede hele arbejdspladsen om årsagen til en medarbejders afskedigelse. D. 28. april 2023 traf Datatilsynet afgørelse i sagen og konkluderede, at der var grundlag for at udtale kritik af arbejdsgiveren, da oplysningerne om afskedigelsesårsagen ikke var nødvendige at dele i det omfang, arbejdsgiver havde valgt at dele dem. Her blev der lagt vægt på, at oplysningerne blev videregivet til en unødvendig stor gruppe, samt at de oplysninger, der blev givet, var detaljerede. I stedet burde arbejdsgiver alene have orienteret relevante personer om fratrædelsen. 

Om sagen udtalte arbejdsgiveren, at man havde oplyst om årsagen til fratrædelsen for at undgå rygtedannelse på arbejdspladsen, men ifølge Datatilsynet bør hensynet til medarbejderen veje tungere. 

I den pågældende sag ansås arbejdsgiverens oplysninger om årsagen til en medarbejders fratræden som værende i strid med databeskyttelsesforordningens artikel 6, stk. 1. Som følge af dette udtalte Datatilsynet kritik af virksomheden. 

Det er i langt de fleste tilfælde ikke nødvendigt at informere kollegaer om årsagen til en medarbejders fratrædelse. Videregives oplysninger om en medarbejders fratrædelse, er det vigtigt, at arbejdsgiver sikrer sig, at oplysningerne ikke er for detaljerede, og at de kun gives til relevante personer. 

Læs mere hos vores samarbejdspartner Arbejdsret.dk (en del af Advokatgruppen) her. 

Rul til toppen