Aktuelt HR
Hold dig opdateret på aktuelt HR
Vi skriver om lovgivning, nye tendenser og hvad der ellers rør på sig indenfor HR og rekruttering.
Ny EU-lovgivning om tidsregistrering træder i kraft d. 1. juli 2024
Den nye EU-lovgivning om tidsregistrering som træder i kraft d. 1. juli 2024, har til formål at sikre arbejdstagernes rettigheder og fremme en retfærdig arbejdskultur. Ifølge denne lovgivning skal virksomheder nu implementere et system til nøjagtig registrering af arbejdstiden for alle ansatte.
Lovkrav om whistleblowerordning for virksomheder med mere end 50 ansatte
EU-lovgivningen om whistleblowerordning i virksomheder blev implementeret i dansk ret i 2021.
Nyt lovforslag: Længere opsigelsesvarsel til arbejdsmiljø-
repræsentanter
D. 1. februar 2024 trådte en ny lovbestemmelse i kraft, som skal sikre samtlige arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter mod afskedigelse.
Forældre til tvillinger født efter d. 1. maj 2024 får ret til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge
D. 20. marts vedtog et enigt Folketing, at tvillingeforældre skal have ret til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge. De nye regler gælder for forældre til tvillinger født efter d. 1. maj 2024.
De nye barselsregler – for børn født efter d. 2. august 2022
Forældre har ret til sammenlagt 48 ugers orlov med barselsdagpenge efter barnets fødsel. Mødre har desuden ret til fire ugers orlov med barselsdagpenge før fødslen.
Afskaffelse af store bededag
D. 28. marts 2023 vedtog Folketinget en ny lov om konsekvenser ved afskaffelsen af store bededag. Dermed blev d. 5. maj 2023 danmarkshistoriens sidste store bededag.
Opsigelse under graviditet eller barsel
Ifølge ligebehandlingsloven må fravær som følge af graviditet, barsel eller forældreorlov ikke være årsag til afskedigelse. Sker det alligevel at din arbejdsgiver opsiger din stilling på grund af graviditet eller barsel, så har du ret til økonomisk godtgørelse fra arbejdsgiveren.
Nye regler om sexchikane
I marts 2023 vedtog Folketinget et lovforslag om seksuel chikane. Lovforslaget tog udgangspunkt i en trepartsaftale, indgået mellem den forhenværende regering og arbejdsmarkedets parter i marts 2022, om initiativer til at modgå seksuel chikane på arbejdspladser.
Arbejdsgivere må ikke længere spørge til alder
D. 1. juli 2022, trådte en ny lov i kraft, der gjorde det ulovligt for arbejdsgivere at forhåndsfrasortere ansøgere på baggrund af alder.
Ny lov om ansættelsesbeviser
D. 1. juli 2023 trådte en ny lov om ansættelses- og arbejdsvilkår i kraft. Den nye lov kom på baggrund af, at EU i juni 2019 vedtog direktivet om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår. Den nye lov udvider arbejdsgiverens oplysningspligt, således der stilles nye og forøgede krav til, hvilke oplysninger arbejdsgiveren skal give medarbejderne i ansættelseskontrakten.
Lønmodtager eller selvstændig
Der gælder forskellige regler, alt efter om du er lønmodtager eller selvstændig, bl.a. hvad angår opsigelsesvarsel, løn under ferie, løn under sygdom, barsel osv..
Funktionærloven
Som funktionær har man en række minimumsrettigheder. Bl.a. har man ret til fuld løn under ferie og sygdom, længere opsigelsesvarsel end almindeligt timelønnede, godtgørelse ved usaglig opsigelse efter 1 års ansættelse samt minimalerstatning ved fritstilling.
Må arbejdsgiver oplyse om baggrunden for en medarbejders fratræden?
Det er ingen sjældenhed, at en medarbejder fratræder sin stilling. Det sker hele tiden, hvad end det er efter medarbejderens eget eller arbejdsgiverens ønske. Men må arbejdsgiver egentlig videregive oplysninger vedrørende en medarbejders fratræden?
Firmabil kan nu konfiskeres ved vanvidskørsel
D. 31. marts 2021 trådte en ny lov om vanvidskørsel i kraft. Loven giver politiet bedre muligheder for at konfiskere biler, som har været brugt til vanvidskørsel.
Nye regler for registrering af brugere af køretøjer
Lovgivning om omsorgsorlov
Den 2. august 2022 blev lovforslaget om omsorgsorlov vedtaget, hvilket giver lønmodtagere ret til 5 omsorgsdage om året.
Ændringer i ferieloven
Den 7. december 2023 vedtog Folketinget en række ændringer i ferieloven, samt i loven om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler.
GDPR – Virksomhedernes behandling af personoplysninger
GDPR, også kendt som databeskyttelsesforordningen, er indført for at sikre, at alle private virksomheder overholder de gældende regler for databeskyttelse.
viden
Vores samarbejde
Vi samarbejder med Advokatgruppen og arbejdsret.dk (en del af Advokatgruppen). Dette partnerskab er afgørende i vores bestræbelser på at sikre, at vores brugere holdes opdaterede om den seneste lovgivning og juridiske udvikling inden for arbejdsret.
I dette samarbejde ønsker vi at sikre at HRfamlys brugere har adgang til nøjagtig og pålidelig information, der hjælper jer med at navigere sikkert og effektivt gennem de komplekse juridiske krav og reguleringer, der styrer HR- og arbejdsmiljøet.
Vores team af advokater hos vores samarbejdspartnere, overvåger løbende ændringer i lovgivningen og kan dermed muliggøre at vi kan udvikle forståelige ressourcer og vejledninger, der er skræddersyet til virksomhedernes behov. Fra opdateringer om nye love og regler til praktiske råd om implementering og efterlevelse, vil vores mål være at give jer den viden og støtte, I har brug for.
Læs mere om vores juridiske samarbejdspartnere Advokatgruppen og Arbejdsret.dk